Stokrotka cz. 1

Stokrotka jest małym ziółkiem o liściach odziomkowych w różyczkę zebranych. Liście te są liczne, do ziemi przytulone, łopatkowate, w ogonek zwężone, o brzegu grubo ząbkowanym, z obu stron krótkim włosem porosłe. Z różyczki liści wychodzą długie, nagie łodyżki, zakończone jednym koszyczkiem. Osadnik wspólny jest stożkowaty, na powierzchni nie gładki, ale małymi grudkami pokryty, czyli grudkowaty.

Kwiaty stokrotki w jeden koszyczek zebrane, są dwojakie, środkiem stoją żółte rurkowate, takie bez mała, jak w karczochu, na brzegu zaś białe lub różowawe, podobnie jak w cykorii języczkowate. Oba rodzaje kwiatów nie mają wcale kielicha. Kwiaty języczkowate, tym się jeszcze różnią od kwiatów języczkowatych cykorii, że są słupkowe, nie ma w nich cale pręcików.

Owoce stokrotki są to niełupki o nasieniu bezbielmowym i zarodku nim dwuliściennym. W ogrodach uprawiają się stokrotki, jak to mówią ogrodnicy, z kwiatem pełnym. Takie stokrotki różnią się tym od dzikich, że w ich koszyczkach w miejsce środkowych kwiatów rurkowatych stoją języczkowate kwiaty, wskutek czego takie koszyczki są złożone z samych języczkowa tych kwiatów, zupełnie podobnie jak w kwiatostanach cykorii.